+32 (0) 465796817 Info@bendozon.be

Wat is een omvormer?

Iedereen die zonnepanelen aanschaft krijgt te maken met een omvormer. Zonnepanelen zetten zonlicht namelijk om naar gelijkstroom, ook wel ‘direct current’ (DC) genoemd. Gelijkstroom kunnen we echter niet gebruiken, omdat alle elektronische apparaten in ons huishouden gebruik maken van wisselstroom, ook wel ‘alternating current’ (AC) genoemd. De omvormer zet gelijkstroom om naar wisselstroom, waarna de elektriciteit gebruikt kan worden door de huishoudelijke apparaten, of teruggeleverd kan worden aan het elektriciteitsnet. Hiermee heeft de omvormer dus een onmisbare functie.

zonnepanelen werking

Welke omvormer heb ik nodig?

Als u zonnepanelen aanschaft heeft u altijd een omvormer nodig. Er zijn talloze verschillende omvormers verkrijgbaar. Welke omvormer u nodig heeft is afhankelijk van het vermogen van uw zonnepanelen. De capaciteit van de omvormer wordt hier namelijk op afgestemd. Het is belangrijk dat de opbrengst van uw zonnepanelen niet hoger ligt dan het vermogen van uw omvormer. Houd hierbij ook rekening met de richting en hellingshoek waarin de zonnepanelen komen te liggen en eventuele schaduw die de zonnepanelen vangen. Dit heeft namelijk altijd invloed op de opbrengst van de zonnepanelen, waardoor een kleinere omvormer wellicht ook voldoende is. In principe is de omvormer maximaal 20% kleiner en maximaal 10% groter dan het vermogen van uw zonnepanelen, maar het is altijd verstandig om u hierin te laten adviseren door een zonnepanelen specialist. Houd daarnaast rekening met de hoeveelheid decibel dat de omvormer aan geluid produceert, zeker wanneer de omvormer bijvoorbeeld dicht bij een woonkamer of slaapkamer hangt, en de garantieregeling van de omvormer. Een garantietermijn van 5 jaar is normaal.

Plaatsing omvormer

Omvormers worden meestal dicht bij de meterkast geplaatst. Er treedt namelijk altijd wat stroomverlies op wanneer de elektriciteit door de kabels wordt getransporteerd naar de meterkast. Dit verlies is groter bij wisselstroom dan bij gelijkstroom, waardoor het gunstig is als de omvormer dichtbij de meterkast hangt. De wisselstroom hoeft dan nog maar een kleine afstand af te leggen naar de meterkast, waardoor er weinig stroomverlies kan optreden. Wanneer de omvormer een capaciteit heeft die hoger ligt dan 600 Watt, heeft de omvormer een eigen groep nodig in de meterkast.

Omvormer

Levensduur omvormer

Hoewel zonnepanelen tegenwoordig een levensduur hebben van zo’n 25 jaar, gaan omvormers gemiddeld 10 tot 15 jaar mee. Na deze periode moet de omvormer worden vervangen. De kosten voor het laten vervangen van de omvormer hangen van veel factoren af, maar u kunt rekening houden met een gemiddelde prijs van tussen de € 1.000 en € 1.500.

Micro-omvormers

De meeste zonnepanelen systemen worden gekoppeld aan één omvormer. U kunt echter ook kiezen voor micro-omvormers. Micro-omvormers worden direct achter de zonnepanelen gemonteerd en één micro-omvormer wordt aangesloten op één of maximaal twee zonnepanelen. Een zonnepanelen systeem werkt dus met meerdere micro-omvormers. Dit heeft voor- en nadelen. Een voordeel is dat het systeem minder gevoelig is voor storingen. Wanneer één omvormer niet goed functioneert, ligt niet meteen het hele systeem stil, maar kunnen de andere micro-omvormers ongestoord verder gaan met het omzetten van stroom. Daarnaast kan het zonnesysteem makkelijk opgeschaald worden. Er kunnen dan gewoon extra panelen met nieuwe micro-omvormers geplaatst worden. Bij de reguliere omvormer kan het lastig zijn om extra zonnepanelen toe te voegen, aangezien deze omvormer gebonden is aan een maximaal vermogen. Ook is de levensduur van micro-omvormers gemiddeld langer. Sommige fabrikanten geven zelfs een garantietermijn tot 25 jaar. De micro-omvormers zijn daarentegen wel duurder in aanschaf. Voor een micro-omvormer betaalt u al gauw een prijs van tussen de € 150 en € 250 per micro-omvormer, exclusief installatie. Houdt er rekening mee dat u voor een systeem van 10 zonnepanelen, in de meeste gevallen ook 10 micro-omvormers nodig heeft.

Hieronder vindt u ons aanbod aan omvormers. Alle omvormers die wij aanbieden zijn van A-merken, deze omvormers zijn van uitstekende kwaliteit en hebben een degelijke garantie. Deze omvormers zijn ook geschikt voor doe-het-zelf installatie.